Nordic Independent Living Challenge

27.06.2016
SUF har været med til at teste nye teknologiske løsninger, der deltog i konkurrencen. Nu er vinderen kåret.

Borgere og medarbejdere i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har været med til at teste nye velfærdsteknologiske løsninger, som kæmpede om førstepladsen i den nordiske konkurrence Nordic Independent Living Challenge. Nu er vinderen kåret. Et teknologisk hjælpemiddel, der giver støtte og sikkerhed til ældre borgere og borgere med handicap, når de skal i bad, er fremtiden.  Det var juryen enige om, da de torsdag den 9. juni udpegede vinderen af konkurrencen Nordic Independent Living Challenge og samtidig overrakte præmien på 1 million norske kroner.

Vinder blev ”AbleOn ShowerSystem” fra Norge, og det var en ud af fem finalister i konkurrencen, som i løbet af foråret har fået testet sit produkt af borgere og medarbejdere. I København fik borger Birgit Steenholt, som jævnligt kommer på Aktivitetscentret Strandvejen, lov til at prøve og bedømme AbleOn ShowerSystem undervejs.

”Det bedste ved badestolen, som jeg kalder den, var, at den var nem at håndtere, og at man ikke følte sig bange for at bruge den. Vi kan jo godt have lidt apparatskræk, men det var der slet ikke tale om med denne stol. Jeg vil faktisk sige, at det var et columbusæg  (enkel løsning på en tilsyneladende umulig opgave. red.),” siger Birgit Steenholt.

Birgit Steenholt synes, at det var enormt spændende at være med til at teste den nye teknologi af på aktivitetscentret, og hun havde da også kritik med på vejen til den norske finalist ”AssiStep”, som ikke løb med hovedprisen, men som vandt den mindre pris på 100.000 NOK.

"Der var sådan et ekstra håndtag på gelænderet, som skulle hjælpe borgeren op og ned af trappen. Og jeg vil sige, at den fungerede rigtig godt, når man skulle op – men producenten manglede at arbejde lidt på også at gøre det nemt at gå ned af trappen,” siger hun.

Vi skal inddrage borgerne

SUF deltog i den nordiske konkurrence sammen med Stockholm, Oslo, Helsinki og Reykjavik. Og teknologien er noget, man skal blive ved med at investere i og udvikle, mener sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen. ”Det er ikke et spørgsmål om varme hænder eller velfærdsteknologi, men om hvordan vi kan hjælpe både medarbejdere og borgere til en bedre hverdag med mindre slid og mere frihed,” siger Ninna Thomsen.

Ifølge sundheds- og omsorgsborgmesteren er velfærdsteknologi et demokratisk redskab, som kommuner kan bruge til at løfte velfærden for alle sociale grupper.”Velfærdsteknologi skal være for alle borgere, så vi sikre, at det ikke kun er de ressourcestærke, der får gavn af teknologien. Derfor er det altafgørende, at vi inddrager borgernes behov og hverdag allerede fra idéfasen. Løsningerne skal matche virkelighedens udfordringer,” siger Ninna Thomsen.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.